Van Perzië naar Rotterdam

Nasser Derakhshan kwam als jonge man naar Nederland en begon hier een winkel in Perzische tapijten. Met zijn kennis van Perzische cultuur en zakendoen, organiseerde hij transporten vanuit zijn vaderland naar Rotterdam. Zijn nieuwe thuishaven. De winkel startte klein in een souterrain op de Boezemweg tegenover de drukbezochte Veemarkt, die toen nog bestond. De Veemarkt bracht veel levendigheid in de buurt en de nieuwe Oosterse winkel paste daar goed bij. Steeds meer mensen wisten de kleine gezellige winkel te vinden voor hun aankopen of een praatje. Vaak bleven klanten en bezoekers plakken tot ver na sluitingstijd. De Perzische gastvrijheid viel in goede aarde in het nuchtere Rotterdam.

Uit zijn voegen gegroeid

In zijn winkeltje verkocht hij naast tapijten ook koperwerk en Perzische kunstnijverheid. Bekend waren de bodywarmers van schapenvacht, die een ware rage werden tijdens de vrolijke hippie-tijd. Het winkeltje werd al snel te klein en uitbreiding naar de naastgelegen panden was onvermijdelijk. Zo ontstond een hoekpand met enorme afmetingen. Het originele souterrain was via een trap nog steeds bereikbaar en onderdeel van de winkel. Toen verdere uitbreiding wenselijk was, werden nieuwe filialen geopend: de Freericksplaats in Hillergersberg, Rubensplein in Schiedam en de Kruiskade in het centrum van Rotterdam, pal naast het oude Luxor theater.

De passie leeft voort

Meneer Derakhshan is op een leeftijd gekomen waarop de meeste van ons allang met pensioen zijn. Maar de Perzische passie leeft voort. De winkel aan de Freericksplaats in Hillergersberg is nog steeds open. Dagelijks verkopen, repareren en reinigen wij Perzische tapijten. Breng een bezoek aan deze bijzondere winkel en proef de nostalgie van weleer.